DRIVIN N CRYIN – LIVE THE LOVE BEAUTIFUL

‘Drivin N Cryin’ is een in 1985 opgerichte Amerikaanse hardrock- en ‘Southern Rock’-formatie uit Atlanta, Georgia dat ook de thuishaven was van de topgroep ‘R.E.M.’. ‘Drivin N Cryin’ werd samengesteld door en rond zanger-gitarist Kevin Kinney en bestaat momenteel verder uit Laur Joamets op gitaren, Tim Nielsen op basgitaar en Dave V Johnson op drums.

In 1986 verscheen hun debuutplaat “Scarred But Smarter” met een titel die in 2014 opnieuw gebruikt werd voor een verzamelalbum met hun beste werk uit het toen 28-jarige bestaan van de band. Er werd in 2012 ook een film over deze groep gemaakt waar o.a. R.E.M.-gitarist Peter Buck, ‘Hootie & The Blowfish’-zanger Darius Rucker en ex-‘Drive-By Truckers’ frontman Jason Isbell aan meewerkten.

In de loop der jaren waren er heel wat personeelswisselingen bij ‘Drivin N Cryin’ en één van de meest bekende ex-leden is de intussen tot gevierde singer-songwriter uitgegroeide Aaron Lee Tasjan, gedurende twee jaar gitarist bij de band en nu door hen uitgenodigd om als albumproducer op te treden voor de meest recente nieuwe plaat “Live The Love Beautiful”. Hij speelt trouwens ook mee op akoestische gitaar, piano en Hammond B3-orgel bij enkele nummers.

Ook het lijstje van backing vocalisten die een bijdrage leverden aan dit album is indrukwekkend met Dan Baird, Elizabeth Cook, Robert Kearns, ‘The McRary Sisters’ en de reeds vermelde Aaron Lee Tasjan. ‘Drivin N Cryin’ is mettertijd uitgegroeid tot een rock’n’roll-instituut met een enorme reeks van liveconcerten die plaatsvonden in de loop van de drie voorbije decennia. Daardoor is het ook een beetje verwonderlijk dat het nieuwe album “Live The Love Beautiful” er pas kwam net tien jaar na de vorige studioplaat “Whatever Happened To The Great American Bubble Factory” die een soort werkmansrockopera was. Er was vorig jaar wel het album “Too Late To Turn Back Now”, maar dat was een heruitgave van de plaat ‘Drivin N Cryin” uit 1997 die nu met een andere titel opnieuw op de markt kwam.

Op het nieuwste album zingt Kevin Kinney over de troebele tijden in de Amerikaanse samenleving en politiek, over de successen en tegenslagen die hij in zijn leven moest ervaren, over de voordelen van het waarderen van de kleine dingen des levens en hij brengt hier ook een muzikaal eerbetoon aan de voormalige toetsenist van ‘The Faces’, zijn overleden vriend Ian McLagan in een naar hem vernoemde song.

Van het stevige rocken heeft deze band sinds hun ontstaan 34 jaar geleden nog helemaal niets verleerd, zo blijkt althans uit enkele nummers op dit album zoals “I Used To Live Around Here”, het swingende “What’s Wrong With Being Happy”, het met Hammond B3-orgel beginnende “Step By Step” (te horen op de audiovideo), de klassieke garagepunksong “Spies” en het op een stevig bas en drumsritme terende “If I’m Not There I’ll Be Here”.

De albumtiteltrack “Live The Love Beautiful” is net als “Ian McLagan” een melodieuze ballad. Een schitterende gitaarriff domineert het liedje “Over And Over” dat net gebracht wordt voor de slotsong “Sometimes I Wish I Didn’t Care”. Dat is ook al een rootsy Americana-ballad die samen met Elizabeth Cook wordt gezongen en als één van de rustigste en mooiste nummers op de plaat zal doorgaan. De stem van zanger Kevin Kinney heeft hier eenzelfde snik en heesheid als die van Marianne Faithfull in haar beste jaren.

Hopelijk vindt ‘Drivin N Cryin’ na de release van dit album voldoende inspiratie om snel met een vervolgplaat op de proppen te komen en daarvoor niet opnieuw tien jaar te wachten. We putten alvast wat moed uit het gegeven dat ‘Drivin N Cryin’ in oktober voor vijf optredens naar Nederland afzakt. Misschien kunnen ze dan ook een paar extra shows in België boeken, zodat ook daar van de tijdloze rocksound van deze Amerikaanse topband kan worden genoten.

(valsam)

 

16 oktober 2019: Paardcafé, Den Haag, NL
17 oktober 2019: Metropool Concert Hall, Enschede, NL
18 oktober 2019: Poppodium Bolwerk, Sneek, NL
19 oktober 2019: Ramblin’ Roots Festival, Utrecht, NL
20 oktober 2019: Victorie, Alkmaar, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Drivin N Cryin Records

Distr.: Bertus

video